1

CONSTANTA

1

Şapte lucruri neştiute despre cursa pentru Oscar 2015

Imagine stire: Şapte lucruri neştiute despre cursa pentru Oscar 2015

1. Mult controversatul The Interview este eligibil pentru Oscaruri.

Înainte de atacul cibernetic asupra serverelor Sony care a pus sub semnul întrebării comedia lui Seth Rogen şi a lui James Franco, filmul a reuşit să completeze documentele necesare calificării pentru Oscaruri. Filmul se difuzează, până la urmă, în cinematografe, în pofida ameninţărilor cu violenţa ale hackerilor nord-coreeni.

2. 37 de filme s-au înscris cu numărul maxim de actori şi de actriţe. În trecut, în regulamentul emis de Academia Americană de Film nu se preciza numărul maxim de actori cu care fiecare film se putea înscrie (ceea ce aducea mii de actori pentru fiecare categorie, în fiecare an); acum o nouă regulă limitează fiecare film la un maxim de 10 actori respectiv 10 actriţe, ceea ce - în mod evident - este o cifră generoasă, ţinând cont că niciun film nu are mai mult de 3-4 potenţiali nominalizaţi. Totuşi, peste treizeci de filme au completat numărul maxim de înscrieri pentru „Cel mai bun actor”. Printre cele mai „darnice” se numără American Sniper, Black or White, Boyhood, Gone Girl, Inherent Vice şi Selma.

3. Şapte filme au nominalizat numai un singur actor. Printre ele se numără şi Locke, a cărui alegere este evidentă, în condiţiile în care întreaga acţiune se întâmplă în interiorul unui autoturism, iar singura figură care apare în film este cea a lui Tom Hardy. Însă, şi alte filme au adus o singură nominalizare, printre care Under the Skin (Scarlett Johansson) şi producţia spaniolă pentru categoria Film străin, Living Is Easy With Eyes Closed (Javier Camara).

4. Dintre cele 288 de filme care au nominalizat membri ai distribuţiei, 65 au nominalizat mai mulţi actori decât actriţe.

5. Numai una dintre cele trei părţi ale The Disappearance of Eleanor Rigby este eligibilă. Atunci când Weinstein Company a achiziţionat în 2013 la Toronto drepturile pentru Eleanor Rigby, filmul consta în două părţi, intitulate Him şi Her, fiecare povestită din perspectiva altui personaj şi gândite a fi vizionate faţă în faţă. Filmele au câştigat atenţia criticii, dar compania şi regizorul Ned Benson au preferat să facă o a treia versiune, pe care au numit-o Them. Deşi versiunea a treia nu era atât de bogată şi de nuanţată precum varianta originală din două părţi, a avut premiera cu o lună înainte de premiera în cerc restrâns pentru Him and Her - ceea ce a făcut ca, din păcate, Them să fie singura parte din Eleanor Rigby eligibilă pentru Oscaruri.

6. 14 filme de limbă străină sunt eligibile la alte categorii. Dintre cele nouă filme care au ajuns pe lista scurtă pentru filmul străin, cinci dintre ele s-au calificat pentru „Cel mai bun film”: Force Majeure, Ida, Leviathan, The Liberator şi Wild Tales. Producţiile care nu participă în categoria Film străin, dar care sunt încă în cărţi pentru celelalte categorii, cuprind două dintre cele mai frapante omisiuni pentru lista scurtă, după cum comentează The Wrap, filmul Two Days, One Night al fraţilor Dardenne, cu Marion Cotillard, propusă pentru Cea mai bună actriţă, respectiv Mommy, al copilului teribil Xavier Dolan, film care a câştigat Marele Premiu al Juriului la Cannes.

7. Cel mai prost film al lui 2014 nu este eligibil pentru Oscaruri, din fericire. După site-ul Rotten Tomatoes, care adună voturile criticilor, cel mai nereuşit film al anului este Left Behind, cu Nicholas Cage, care are numai 2% voturi favorabile. Acesta nu a intrat în cursa Oscarului pentru cel mai bun film. Totuşi, nr. 2 în clasamentul negativ, adică filmul I, Frankenstein (cu 3% recenzii favorabile) este elgibil, ca şi nr. 3, Legend of Hercules, nr. 4, Are You There, nr. 5, A Haunted House, nr.7, Vampire Academy, nr. 8, The Nut Job, nr. 9, Winter's Tale şi nr. 10, Blended.

Din întâmplare, nr. 6 pe lista filmelor celor mai proaste, din perspectiva recenziilor de pe Rotten Tomatoes, este Grace of Monaco. Un film care totuşi are merite - să nu uităm că a deschis Festivalul de film de la Cannes anul acesta - nu este din păcate eligibil, deoarece încă îşi mai aşteaptă premiera în Statele Unite.

Rezervari Bilete

Pentru a face o rezervare selectati filmul apoi alegeti ora pentru care doriti sa faceti rezervarea

apoi

Google+